Насіння для наступного сезону потрібно починати збирати ще навесні або взимку попереднього року. Як його підготувати, щоб отримати гарний урожай, розповів сайт "Огородник".
Якщо ви цьогоріч не робили спеціальних посівів для насіння, восени можна дібрати якісне насіння з помідорів, перців, баклажанів, фізалісу, гороху, квасолі й салату. Це самозапильні однорічні рослини, і, навіть якщо поруч росте кілька сортів, якість насіння залишиться на високому рівні, інформує Gordon.
Помідори
Обирайте найбільші, здорові плоди. Якщо треба, покладіть їх для дозрівання на світло. Насіння зберіть разом із м'якоттю, помістіть у скляну банку і дайте перебродити два-три дні. Після цього промийте насіння й сушіть його, часто помішуючи.
Перець
Огляньте кущі перцю й залиште кілька найбільших плодів для дозрівання. Після повного дозрівання насіння легко можна вийняти руками, розрізавши плід.
Баклажани
Якщо ви вирощували розсаду рано й дотримувалися правильної агротехніки, можете отримати добре насіння. Виберіть три-чотири великі плоди і тримайте їх на рослинах якомога довше. Після збирання залиште їх дозрівати в кімнаті, потім зберіть і висушіть насіння.
Горох і квасоля
Зберіть зрілі боби. Пам'ятайте про ймовірних шкідників, таких як горохова зернівка, й обов'язково зберігайте насіння в морозильнику перед висаджуванням, щоб уникнути зараження.
Салат
Ця рослина також самозапильна, хоча в південних регіонах її можуть перезапилювати комахи. Зберіть дозріле насіння, просушіть його, потріть і провійте.