Одне з найкращих натуральних добрив — компост. Його підготовка до використання залежить від правильності формування ями та відходів, які туди закладають.
В дачників іноді є побоювання, наскільки можна відправляти в яму ті чи інші залишки рослин чи інших компонентів. В цій статті поділимося інформацією, щоб в кожного на ділянці був правильний компост.
Хворі рослини чи ні
Армія дачників та експертів ділиться на дві частини. Одні стверджують, що в компост не кладуть залишки хворих рослин. Таким прикладом може бути бадилля від томатів з фітофторою. Інші стверджують, що нічого такого не станеться, бо температура в компості на етапі внутрішніх процесів з перегнивання становить понад 50 градусів, а при 40 градусах та сама фітофтора нейтралізується. Суперечки з цього приводу не припиняються.
Що закладати в компост
До загальної маси можна скидати скошену траву, дрібні гілки, рослинні залишки з грядок, листя, падалицю. До переліку також входять такі компоненти:
- картон та папір, старі газети;
- сіно, солому, тирсу;
- перепрілий пташиний послід;
- залишки фруктів, овочів та продуктів;
- старе варення, кавова макуха, чай;
- яєчна шкаралупа;
Зверніть увагу, що будяки з насінням краще в компост не відправляти. Вони потім при використанні добрива можуть прорости. Сортуйте відходи та правильно закладайте компост.