Враховуючи те, яку користь фініки здатні принести організму, відмовлятися від них було б нерозумно.
Чому фініки корисні
Цей солодкий, злегка липкуватий фрукт, що має медовий присмак, не складає враження корисного продукту. Між тим, він містить 23 види амінокислот (більшості з них немає в половині) і купу мікроелементів: залізо, мідь, цинк, марганець, магній, калій, кальцій, фосфор, натрій, кадмій, кобальт, бор, алюміній.
Також до його складу входять вітаміни А, А1, С, групи В.
Є в ньому рибофлавін і пантотенова кислота, які сприяють засвоюваності вуглеводів і регулюють рівень глюкози в крові, а також вміст жирних кислот.
Що дає регулярне вживання фініків
Дослідження показали: якщо з’дати два фініка щодня, можна отримати немало переваг для здоров’я.
Поліпшують травлення. Фініки – джерело клітковини та амінокислот, які допомагають перетравлювати їжу. Якщо регулярно їх вживати, можна забути про закрепи і печію.
Заряджають енергією. Вміст вуглеводів у фініках – майже 60%. Але вони безпечні для організму за рахунок природніх цукрів – фруктози, глюкози і сахарози. Завдяки їм фініки допомагають забезпечити швидку «зарядку» енергії.
Збільшують мозкову активність. У людей, які регулярно їдять сушені фініки, вона зростає майже на 20%.
Сприяють здоров’ю серця. Калій, який міститься у фініках у великій кількості, знижує рівень поганого холестерину, відповідно – і ризик інсульту, інфаркту та серцевої недостатності.
Допомагають схуднути. У фініках багато хрому, який поліпшує метаболізм жирів. Але потрібно знати міру.
Позитивно спливають на зір. Вітамін А та хімічні з’єднання лютеїн і зеаксантин захищають очі від шкідливих УФ-променів та покращують гостроту зору.
Знімають набряк і біль. У цьому допомагає магній.
Протидіють інфекціям. Дослідження показали, що фініки мають стійкість до багатьох шкідливих бактерій.
Зміцнюють кістки та зуби. Такі мінерали у складі фініків, як магній, калій та кальцій, запобігають захворюванням кісткових тканин, включаючи остеопороз.
Як вживати фініки
Експерти радять використовувати їх замість цукерок – навіть у ваше чаювання вони непогано впишуться.
Їх можна додавати до вівсяної каші.
Або ж приготувати енергетичні батончики, подрібнивши в блендері фініки, насіння, горіхи та какао.