Останні дослідженні показали: кава та чай знижують ризик розвитку злоякісних пухлин в області голови, шиї, ротової порожнини та горла.
За статистикою рак голови та шиї – сьомий за поширеністю вид раку в світі, пише Рronews.gr.
Вчені вивчили дані 14 різних досліджень, в яких було зібрано інформацію про 9 548 пацієнтів з раком голови та шиї та 15 783 людей без раку. Усі учасники заповнили анкети щодо частоти споживання кави та чаю з кофеїном або без кофеїну.
Було виявлено, що учасники опитування, які випивали більше чотирьох чашок кави з кофеїном на день, мали на 17% менше шансів захворіти на рак голови та шиї, на 30% – на рак порожнини рота і на 22% – на рак горла порівняно з тими, хто не п’є каву.
Крім того, вживання трьох-чотирьох чашок кави з кофеїном було пов’язане зі зниженням на 41% ризику розвитку гіпофарингеального раку (рак нижньої частини горла).
Вживання кави без кофеїну на 25% знижує ймовірність розвитку раку порожнини рота.
Вживання однієї чашки чаю або менше щодня асоціюється зі зниженням ризику раку голови та шиї на 9% і раку гіпофарингеального відділу на 27%.
Однак дослідники відзначають, що вживання більше однієї чашки чаю на день пов’язане зі збільшенням ризику виникнення разу гортані на 38%.
Втім, цих даних, вважають науковці, недостатньо. Потрібно продовжувати дослідження.