Якщо людина має високий тиск – є великі обмеження харчування. Проте є продукти, які, навпаки, корисні гіпертоніків.
Фахівці з університету Ла Троба в Мельбурні з'ясували, що найкращим продуктом для гіпертоніків є оливкова олія. При щоденному вживанні тиск знижується без застосування ліків.
В експерименті 25 добровольців три тижні щодня вживали приблизно півтори ложки оливкової олії першого віджиму. Ще 25 людей вживали стільки ж олії і воно теж було оливковим, але рафінованим. Ніхто з них не приймав ліків для зниження тиску.
Через три тижні у тих, хто використовував олію першого віджиму, тиск у середньому знизився на 2,5%. Випробувані з другої групи не змогли похвалитися такими результатами.
Вчені вважають, що цей ефект пов'язаний з тим, що в оливковій олії extra virgin містяться поліфеноли, що мають протизапальні та антиоксидантні властивості. Крім того, в ньому багато ненасичених жирних кислот, які, серед іншого, допомагають очищати судини від надлишків поганого холестерину, а це теж сприяє зниженню тиску.
Крім оливкової олії допоможуть знизити тиск фрукти та овочі з високим вмістом калію, магнію та вітаміну С. Вітамін С допомагає покращувати пружність судин, захищаючи їх від руйнування. Магній та калій – важливі електроліти, що допомагають вирівняти артеріальний тиск.
Слід звернути увагу на цитрусові, часник, імбир, буряк, шпинат, листові овочі.