U-News » Здоров'я » Свинина занадто жирна: міфи та правда про свиняче м’ясо, в які не потрібно вірити
Всі новини

Свинина занадто жирна: міфи та правда про свиняче м’ясо, в які не потрібно вірити

Ось багато хто говорить - "свинина жирна". Або "свинину не можна їсти непросмаженою". А то і "свинина смердить". А ще "свині - брудні тварини". Давайте розбиратися в тому, звідки взялися всі ці забобони і чому вони такі живучі.

Давайте послідовно. Свинина - більш дешеве м'ясо, ніж яловичина, за часів СРСР вона була більш доступна, чим здобула собі погану славу - тепер ніхто не хоче їсти свинину. Всім подавай яловичину. Попри те, що свинина — корисна, смачна і проста в приготуванні.

Свині їдять все підряд..

У незапам'ятні часи була така проблема зі свинями - вони жерли все підряд і не зрозумій де. З цієї причини в свинині часто водився неприємний черв'як - трихінела. Це було великою проблемою, тому що черв'як цей небезпечний для людини, яка з'їла таке м'ясо. Але прогрес, як ми знаємо, не стоїть на місці. Сучасні умови утримання свиней на фермах виключають контакт з дикою природою і підніжний корм, а строгий ветеринарний контроль перед продажем зводить нанівець ризик отримати заражене м'ясо в магазині або на ринку.

Ну тобто, звичайно, купити свинину на стихійному ринку, м'ясо вирощеної в якомусь селі свині, яка десь гуляла - тоді так, будь ласка, адже зараження відбувається, коли свиня з'їдає якусь падаль. Але нормальні люди так не роблять. Нормальні цікавляться походженням своєї їжі і купують її в спеціально відведених для цього місцях.

Свинина - дуже жирна

Так, свинина часто жирніша яловичини, і свинячий жир легше плавиться, що додає відчуття жирності. Але, по-перше, це не проблема взагалі, тому що новітня парадигма здорового харчування оголошує помірне споживання тваринних жирів користю, а по-друге, існують різні породи свиней і різні частини при обробленні, і свинина рівно так само може бути пісною, якщо споживачеві це завгодно.

Свинина смердить..

Своєрідний тваринний аромат свинини багато хто трактує як результат нерозбірливості свиней в харчуванні. І це теж прикра помилка — раціон свиней на фермах ретельно контролюється, і все підряд вони не жеруть. Так, свинина має свій характерний смак, але саме за це ми її і цінуємо.

Свинину не можна недосмажувати

Ну і саме, звичайно ж, цікаве. За старої пам'яті свинину воліють засмажувати до стану повного видавлювання соків, коли температура м'яса всередині заходить далеко за 70ºC. Це, як би так висловитися, перестарання. Більшість патогенних для людини бактерій і організмів гине при нижчих температурах, а ось зайве перегрівання м'яса робить його значно менш смачним.

Корисно також знати, що загибель цих бактерій і організмів залежить від поєднання температури і часу, який вони при цій температурі проводять. Та ж трихінела гине при температурі 52ºС протягом 47 хвилин, а при температурі 55ºМ - вже протягом 6 хвилин. Офіційна рекомендація "з запасом" - готувати свинину до температури 63ºС всередині і залишити її на такій температурі 3 хвилини перед вживанням. В аматорській кухонній реальності - діапазон 59-62ºС оптимальний з точки зору м'якості і соковитості м'яса і водночас безпеки.

Потрібно лише не забути перевірити, що в найбільш товстій частині шматка температура досягне значення з цього діапазону і протримається в такому стані кілька хвилин. На професійній кухні за допомогою технології "Сувід" (я писав про це раніше) можна готувати свинину ще більш сирою, тому що з'являється можливість пастеризувати м'ясо тривалий час при низькій температурі (наприклад, 52ºС). А ще більш сира свинина — це нові кулінарні можливості: свинячий тар-тар, карпаччо, ідеально просмажений свинячий стейк та інше, та інше.

Висновки про свинину

Купуйте свинину у перевірених продавців. Не пересмажуйте вашу свинину. Мир, любов, свиняча відбивна.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
36 015
Олена Кравець розповіла про тривалу боротьбу з важкою хворобою
14 919
Мільйонер-жартівник склав заповіт, від якого плакало ціле місто
13 531
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
13 017
Чому навіть хороші й надійні чоловіки зраджують: психолог назвав 8 причин
12 322
Три подруги побилися на весіллі за букет нареченої: відео курйозного моменту
11 701
Російська тенісистка люто відгамселила себе ракеткою по голові
10 796
Високий холестерин: ознаки в ногах вкажуть на небезпечний стан
10 477
"Навіть нічого не пила": телеведуча Барбір насмішила конфузом зі штанями
9 761
Лікар назвав три продукти, які отруюють кишківник
8 691
Які продукти не можна мити перед приготуванням та вживанням у їжу: шкідливо і навіть небезпечно
8 348
5 продуктів, багатих магнієм, для зниження тиску природним шляхом
8 328
Знайдено простий спосіб запобігти розвитку високого артеріального тиску
7 968
Борис Джонсон: Україні потрібно надати масштабний пакет допомоги на суму $500 мільярдів або навіть $1 трильйон
0
Колишня наречена Кличка розповіла, чому їхня донька не хоче ходити до школи в Європі
0
Таня Пренткович топлес та на підборах влаштувала відверту зйомку
0
Леді Гага відверто розповіла, як ставиться до чуток про те, що вона чоловік
0
Оксана Білозір розсекретила свої щомісячні доходи
0
Даша Астаф’єва наробила ніжних фото у гортензіях та розповіла, про що мовчить жінка
0
Що має зробити кожна родина перед похолоданням: енергетики опублікували інструкцію
0
Новий цікавий спосіб навчитися насолоджуватися життям від жителів Данії
0
Як відбілити емальовані каструлі за допомогою перекису водню
0
Як спробувати вирішити проблему, не жертвуючи нічним сном
0
Чотири помилки по відношенню до здоров’я припускається переважна кількість людей
0
Вісім способів відрізнити деменцію від природних вікових проблем
0
Лікарі попередили про шкідливі властивості популярних каш
0
Фатальні помилки під час сексу, через які партнер може втекти

Під час заняття сексом варто окрім задоволення себе і ...

Кардіолог назвав продукт для сніданку, якого слід уникати гіпертонікам

Ваша дієта може відіграти величезну роль у різних умовах. ...

Оля Полякова зізналася за скільки готова переспати з Машею Єфросиніною

Оля Полякова не приховує, що за мільйон доларів готова ...