Якщо зарано або запізно зібрати буряк, то можна втратити урожай. Або смак плодів буде далеко не той. Тож про це треба знати більше.
Збір буряку – тривалий процес, який планують заздалегідь. І тут важливо – не пропустити цей потрібний момент. Бо якщо викопати буряки рано – будуть дрібними та довго не простоять. Якщо запізно – можуть загинути від заморозків.
Коли пора викопувати буряк
Ранні сорти буряків стають спілими за 50-80 днів. Це відбувається в кінці липня чи на початку серпня.
Середньостиглі сорти дозрівають за 80-110 днів. Їх викопують з грядки в середині чи наприкінці серпня.
А от урожай пізніх сортів викопують через 110-135 днів. Такі буряки збирають наприкінці вересня чи в середині жовтня. Вони можуть стояти аж до весни.
Кожен сорт має свою тривалість дозрівання. Наприклад, ранні сорти розвиваються тільки 50 днів, але вони довго не стоять. А пізні – можуть дозрівати й 100 днів, а навіть більше. Утім, попри різні сорти, плоди потрібно викопати до початку сталих заморозків.
Також слідкуйте за зовнішнім виглядом буряків. Стиглі плоди переважно вже стирчать над ґрунтом. Якщо ви бачите, що їх розміри великі – значить час збирати.
Показником, що буряки варто викопувати, є їх пожовтіле або навіть сухе нижнє листя.
Викопувати плоди слід, коли сухо й тепло.
Оптимально зробити це лопатою або вилами.
Плоди треба підкопати збоку, а тоді тримаючи листя руками, легенько дістати урожай із ґрунту.