U-News » Здоров'я » Як знизити холестерин у домашніх умовах без ліків: перевірені народні методи
Всі новини

Як знизити холестерин у домашніх умовах без ліків: перевірені народні методи

Як знизити холестерин у домашніх умовах без ліків: перевірені народні методи.

Яка небезпека від підвищеного холестерину, що потрібно їсти й пити, щоб позбутися “поганого” холестерину в домашніх умовах без медикаментів, розповідає Буковина.

Чим небезпечний холестерин?

Холестерин – це жироподібна речовина, яка потрапляє до нашого організму із продуктами харчування, також вона синтезується в печінці. Він є вкрай необхідним для нашого організму, бо входить до складу клітинних мембран, щоб синтезувати гормони та інші важливі речовини. Є “хороший” холестерин (ліпопротеїд високої щільності), який займається виведенням “поганого” холестерину (ліпопротеїду низької щільності), який є причиною проблем зі здоров’ям.

Наша печінка перероблює холестерин на різні типи, залежно від потреби організму. Але надлишковий холестерин відкладається на стінках судин, через що утворюються бляшки, які їх перекривають, таким чином перешкоджаючи крові потрапляти до головного мозку, серця та інших внутрішніх органів.

Таке відкладення холестерину називають атеросклерозом, він є причиною інфаркту, інсульту, ішемічної хвороби серця, також викликає підвищення ризику передчасної смерті. Також за підвищеного холестерину можуть утворюватися камені в жовчному міхурі і розвиватися жовчно-кам’яна хвороба.

Підвищений холестерин: симптоми та норма холестерину

Якщо підвищення холестерину в організмі незначне, воно минає без симптомів. Але коли відкладення на стінках судин стають великими, тим самим звужуючи артерії і не пропускаючи кров до внутрішніх органів і мозку, тоді виникають ускладнення. Зазвичай вони проявляються з боку внутрішніх органів, серця та нервової системи.

Ознаками високого холестерину вважаються:

  • сильний біль у тілі, важкість у ногах за невеликого навантаження,
  • біль у суглобах,
  • біль у грудях,
  • холестеринові відкладення під шкірою – маленькі утворення жовтого кольору.

Щоб визначити, який рівень холестерину у крові, треба зробити лабораторний аналіз крові. Нормою “хорошого” й “поганого” холестерину у людини вважається, якщо:

  • Рівень ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ) становить до 3 ммоль/л і 1/8 ммоль/л у людей, які потрапили до групи ризику.
  • Рівень ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ) вище 1-1,2 ммоль/л.
  • Рівень загального холестерину має бути не вище 5 ммоль/л і 4-4,5 ммоль/л у людей, які мають ризик підвищення холестерину.

Як позбутися холестерину в домашніх умовах без ліків

Холестерин підвищується через неправильне харчування, зайві кілограми, вживання алкоголю й тютюнових виробів, стрес і спадковість. Також через хронічні серцево-судинні захворювання, хвороби підшлункової та щитовидної залоз.

Є кілька способів, які допоможуть у боротьбі з високим холестерином у домашніх умовах.

  • Варто скоротити вживання харчового жиру, оскільки насичені жири прямо впливають на збільшення рівня холестерину. Потрібно менше вживати жирного м’яса, вершкового масла, сиру й рафінованої олії. Ці продукти можна замінити рибою, м’ясом птиці та нежирними кисломолочними продуктами.
  • Не варто їсти багато яєць. Вони містять високий рівень холестерину – до 275 мг у кожному. Якщо дуже хочеться, то можна вживати не більше 3 шт. на тиждень, тоді організм самостійно зможе вивести надлишок холестерину з організму.
  • Треба слідкувати за масою свого тіла. Чим вона більша, тим більше холестерину виробляє організм. Кожне збільшення маси тіла на пів кілограма підвищує рівень холестерину на 2 рівні.
  • Треба виконувати фізичні вправи. Інтенсивні заняття зменшать накопичення в артеріях “поганого” холестерину і збільшать рівень “хорошого”.
  • Не можна палити. Якщо викурювати по 20 цигарок на тиждень, рівень холестерину в крові значно збільшується. А “хороший” холестерин водночас у курців значно знижується.

Що обов’язково треба їсти, щоб знизити холестерин

Зменшити високий рівень холестерину можна за рахунок харчування, його концентрацію зменшують окремі продукти, оскільки деякі з них містять розчинну клітковину, яка пов’язує холестерин у кишківнику та виводить його, перш ніж він потрапить у кров. Інші містять поліненасичені жири, які знижують рівень “поганого” холестерину.

  • Кабачки. Завдяки вмісту пектину та клітковини кабачки покращують здоров’я серця, нормалізують рівень холестерину і кров’яний тиск. Пектин – тип розчинної клітковини, не дає “поганому” холестерину потрапляти у кров, оскільки він прив’язується до холестерину ще в кишківнику і виводить його з організму разом з відходами, не даючи всмоктуватися в кров. Також завдяки вмісту вітаміну К, калію, та магнію кабачки впливають на нормалізацію роботи серця.
  • Яблука. Якщо їсти два цілі яблука на день, це допоможе запобігти серцевому нападу та знизити рівень холестерину в крові, оскільки цей фрукт містить у собі пектин, який прив’язує до себе “поганий” холестерин і виводить його з організму. Також пектин впливає на мікрофлору кишківника, збільшуючи кількість здорових бактерій. Окрім яблук, пектин також міститься в апельсинах, моркві, персиках, винограді, полуниці.
  • Квасоля. Свіжа, зелена чи сушена квасоля має великий вміст розчинної клітковини, яка допомагає знижувати високий рівень холестерину. Щоб її перетравити, організмові потрібен час, тому після її вживання довше зберігається відчуття ситості. Квасоля корисна для тих, кому треба знизити високий холестерин, і для тих, кому треба схуднути.
  • Оливкова олія. Треба додати до свого щоденного раціону оливкову олію, горіхи та авокадо, які містять абсолютні мононенасичені жири, які знижують кількість “поганого” холестерину в крові, залишаючи недоторканним “хороший”. Треба кожного дня вживати по 2 ст. л оливкової олії, щоб замінити нею інші жири.
  • Овес та ячмінь, які виводять холестерин і жири. В цільнозернових продуктах міститься бета-глюкан – розчинна клітковина, яка знижує рівень холестерину й ризик серцево-судинних захворювань. Розчинна клітковина утворює в кишківнику щільний гель, який прив’язується до надлишків холестерину та жирів, виводячи його з організму природнім шляхом.
  • Омега-3 жирні кислоти, які містить риба: лосось, тріска, скумбрія, форель. Ця речовина не синтезується організмом самостійно, тому дуже потрібна для його належного функціонування. Для цього потрібно вживати їжу, яка містить жирні кислоти, зокрема насіння льону, листові салати та морепродукти. Щоб підтримати оптимальний рівень Омега-3, потрібно їсти 150 грамів жирної морської їжі не менше двох разів на тиждень або частіше.

Що потрібно пити, щоб знизити холестерин

Один з найефективніших способів знизити рівень холестерину – включити поживні напої до свого раціону.

  • Смузі з вівсяного молока. Оскільки овес багатий на вівсяну клітковину, вівсяне молоко з ягодами, бананом і шпинатом допоможе знизити рівень холестерину в крові.
  • Зелений чай, який містить антиоксиданти – катехіни, які допомагають унормувати рівень “поганого” холестерину в крові. Склянка чи дві зеленого чаю можуть стати корисним доповненням до вашого здорового способу життя.
  • Цитрусові соки. Апельсини, грейпфрути та лимони багаті на розчинну клітковину, яка виводить зайвий холестерин з організму. Тому склянка соку зранку – це корисний і смачний спосіб розпочати свій день.
  • Мигдальне молоко має низький вміст насичених жирів, які провокують підвищення холестерину. Тому воно може стати прекрасною заміною коров’ячого.
  • Смузі з насінням льону. Насіння льону багате на Омега-3, тому його сміливо можна додавати до смузі з фруктів і ягід, щоб упоратися з підвищеним холестерином.
Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
36 456
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
17 927
Наречений скасував весілля через SMS коханої його 12-річній доньці: що вона написала
15 165
Мільйонер-жартівник склав заповіт, від якого плакало ціле місто
14 103
Російські пропагандисти вчергове зганьбилися, коли хотіли показати “кладовище знищеної української бронетехніки”
13 936
Чому навіть хороші й надійні чоловіки зраджують: психолог назвав 8 причин
12 603
Російська тенісистка люто відгамселила себе ракеткою по голові
11 055
Високий холестерин: ознаки в ногах вкажуть на небезпечний стан
10 800
"Навіть нічого не пила": телеведуча Барбір насмішила конфузом зі штанями
10 064
Які продукти не можна мити перед приготуванням та вживанням у їжу: шкідливо і навіть небезпечно
8 653
Знайдено простий спосіб запобігти розвитку високого артеріального тиску
8 218
Від холестерину і для довголіття: простий, але корисний фрукт
7 632
Названо продукти, які підвищують рівень «поганого» холестерину
7 161
Зеленський розповів про "міст" до закінчення війни
0
Оксана Білозір у центрі подій на Курщині: що привело артистку до рф
0
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
0
4 речі, які не можна залишати на передньому або задньому сидінні автомобіля
0
Демі Мур здійснила рідкісний вихід із трьома доньками від Брюса Вілліса
0
30 днів на все про все: як ТЦК обмежує водійські права «ухилянтів»
0
4 типи напоїв, яких слід уникати, можуть викликати «затвердіння» артерій
0
Країни НАТО посилюють оборону, захищаючись від гібридних атак Росії
0
Душа вечірок: названо знаки зодіаку, з якими ніколи не буде нудно
0
Зірка студії Квартал 95 спародіював Трампа та його заяви про замахи на життя
0
Російські окупанти утримують своїх штрафників у клітках та на деревах
0
Борис Джонсон: Україні потрібно надати масштабний пакет допомоги на суму $500 мільярдів або навіть $1 трильйон
0
Колишня наречена Кличка розповіла, чому їхня донька не хоче ходити до школи в Європі
0
Маша Єфросініна у глибокому декольте влаштувала відверту зйомку в центрі Києва

Українська ведуча Маша Єфросініна поділилась відвертим ...

Фатальні помилки під час сексу, через які партнер може втекти

Під час заняття сексом варто окрім задоволення себе і ...

Кардіолог назвав продукт для сніданку, якого слід уникати гіпертонікам

Ваша дієта може відіграти величезну роль у різних умовах. ...