У приміщенні, де температура не перевищує 15 градусів тепла і не опускається до температури -20. Погано однаково на корисні речовини, що містяться в меді, впливає і нагрівання, і заморозка.
Кладова у передпокої, балкон, навіть холодильник підійдуть ідеально. Морозильна камера, кухонна стільниця біля плити чи біля вікна – ні. Меду шкідливе і сонячне світло, і висока вологість. Тому тримайте ємність там, де досить сухо і немає доступу сонця.
Поруч з іншими продуктами, що мають яскравий і в’їдливий запах (в’ялена риба, прянощі у зв’язках) мед зберігати не варто, тому що він цим запахом напевно просочиться.
Друге питання – як зберігати мед, в якій саме ємності? Якщо ви маєте намір з’їсти куплений мед протягом року з моменту покупки, то із пластикової тари його навіть перекладати не варто. Достатньо лише кожного разу щільно її закривати і не залишати на столі чи підвіконні.
У випадку, коли ви купили багато рідкого меду і хочете зберегти його на рік-півтора, то з ємностей найкраще підійде для цієї мети скляна банка з кришкою, що щільно закручується, попередньо добре вимита і просушена.
Цікавий спосіб давним-давно практикувався пасічниками та простими селянами в селах: вони зберігали викачаний з вуликів або куплений на базарі мед у глиняних горщиках, а шийку їх заливали розплавленим воском. Тепер глиняний посуд для зберігання та подачі меду теж можна знайти.
Ще оригінальніше і водночас автентичнішим буде виглядати тара для зберігання меду, виконана у вигляді дерев’яної барильця. Такий варіант хороший для забезпечення збереження великих кількостей меду, але саме барило треба вибирати або березове, або липове і ставити його там, куди не проникає вогкість і медом не захочуть поласувати гризуни.
Що ж до металевого посуду, то його для зберігання меду краще розглядати в останню чергу. Деякі метали вступають з медом у хімічну реакцію, через що продукт стане зіпсованим і навіть може виявитися отруйним. Металеві ложки в меді теж не рекомендують залишати надовго.
Мед, придбаний разом із стільниками, не треба з цих стільників виймати і нікуди перекладати: стільники служать природною упаковкою. Покладіть стільники прямо в банку зі скла і в такій тарі сховайте в холодильник.
І третє питання – скільки зберігається мед? Якщо ви дотрималися всіх умов (температура, вологість, темрява, відповідна тара), то покупний мед може зберігатися як мінімум рік, а то й довше. У деяких стародавніх гробницях знаходили горщики з медом, який, незважаючи на «вік» у тисячі років, виявлявся придатним для вживання.
Кристалізація меду через півроку чи рік після покупки – не показник його псування. Розтопити мед легко, але потім його доведеться швидко вжити в їжу, та й цінність розтопленого меду нижче.
Куди гірше буде, якщо з’ясується, що мед забродив: отже, було порушено герметичність тари або підвищилася вологість і температура повітря там, де ви зберігали мед. Але і тут можна пустити мед у переробку: наприклад, зробити з частини його просочення для коржів торта, а ту частину, яка піниться і видає характерний запах — використовувати для приготування домашньої медовухи.