Поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) виконують дуже важливу функцію в забезпеченні нормальної роботи людського організму та підтримання в тонусі. Оскільки в організмі вони не синтезуються, потрібно уважно слідкувати, щоб в раціоні були продукти, які їх містять у достатній кількості. Поліненасичені жирні кислоти поділяються на два види:
- омега-3 жирні кислоти;
- омега-6 жирні кислоти.
Для спрощення комплекс ПНЖК також називають вітаміном F.
Яка роль поліненасичених кислот в організмі
Омега-3 та омега-6 жирні кислоти беруть участь у регулюванні запальних процесів, забезпечують надійну роботу імунної системи організму. Завдяки цим кислотам відбувається нормальне функціонування мозку, серця, шкіри та інших органів. Омега-3 жирні кислоти також позитивно впливають на стан судин, не дають накопичуватись в судинах атеросклеротичним бляшкам, які є основною причиною серцево-судинних захворювань. Дефіцит ПНЖК може призвести до різних захворювань та порушень, таких як цукровий діабет, атеросклероз, зайва вага та ожиріння, гіпертонія, депресія, автоімунні хвороби тощо.
Як можна підтримувати оптимальний рівень ПНЖК
Дослідження в галузі біології та медицини показують, що норма добового споживання поліненасичених кислот складає від 5 до 10 % від загальної калорійності їжі. Однак багато людей не отримують достатньої кількості цих кислот з їжею, особливо якщо вони з різних причин не вживають достатньо риби та морепродуктів, які є основним джерелом омега-3 кислот. Проблему можна вирішити, якщо регулярно приймати спеціальні добавки, які містять поліненасичені жирні кислоти.
Користь продуктів з конопляного насіння
Численні досліди, які проводяться протягом десятиліть, переконливо доводять користь насіння конопель. Адже в них міститься близько 30 % жирів. З них 80 % ― це незамінні для людського організму поліненасичені жирні кислоти, включно з омега-3, омега-6, які складають третину від загальної калорійності. Також конопляне насіння, яке ви можете подивитися та придбати на цьому сайті - https://coffeeshop.ua/seed-shop, ― рекордсмен із вмісту білків, на 100 г насіння припадає 33 г білків. Крім цього, воно містить велику кількість кальцію, заліза, магнію, фосфору, цинку та інших важливих елементів.
Вітаміни насіння конопельприносять користь в різних смачних стравах. Насіння можна додавати до салатів, супів, гарнірів або вживати окремо. Дуже корисна і зручна у використанні конопляна олія, яка має приємний горіховий смак. Її можна використовувати для заправки салатів, приготування різних соусів або просто їсти з хлібом. Також із насіння коноплі виготовляють борошно, з якого можна випікати смачні хлібобулочні вироби та печиво.
Таким чином, продукти з коноплі можуть бути чудовим способом усунути дефіцит ПНЖК в організмі, а також покращити здоров’я та самопочуття. Вони не містять токсичних речовин, алергенів або ГМО. Легко вписуються в будь-який раціон харчування. Однак, перед вживанням будь-яких добавок рекомендується проконсультуватися з лікарем або дієтологом, щоб визначити індивідуальні особливості організму.
Більш детально про користь насіння конопель - https://coffeeshop.ua/