В інтернеті точаться суперечки щодо споживання сала людьми, які мають діабет. Усі крапки над «і» розставляє лікарка-ендокринолог.
Ендокринологиня Юлія Кривов’яз пояснює, чому шматочок сала не нашкодить нікому, але що варто знати людям з діабетом 1 і 2 типу, щоб не погіршити свій стан, передає shuba.
Сало — це підшкірний свинячий жир, товщина якого в залежності від породи свині може досягати 15 сантиметрів! Жир — найкалорійніший поживний елемент. В 1 г жиру міститься 9 ккал, виходить, що шматок сала вагою в 100 грамів заповнює половину добової потреби людини в калоріях.
Чи можна їсти сало людям з діабетом 1 типу?
Вуглеводів, як і цукрів, у салі немає, тому глікемічний індекс сала дорівнює 0, тобто підвищення цукру крові сало не викличе. Але це не каже про те, що людям із цукровим діабетом 1 типу можна не обмежувати себе у вживанні цього продукту. Пам’ятайте, що надмірне вживання жирної їжі в умовах недостатності інсуліну і гіперглікемії буде вести до кетозу. Також жири сповільнюють засвоєння вуглеводів і тим самим, підвищення цукру в крові може бути відстроченим у часі.
Як їсти сало людям з діабетом 2 типу, щоб не зашкодити собі?
Меню людей з цукровим діабетом 2 типу має будуватися таким чином, щоб на жири відводилось не більше 30% від усього денного раціону. При чому 80% з цих жирів повинні бути ненасиченими, а 20% насиченими.
Щодо сала, то в 100 грамах міститься майже 40 грамів насичених жирів, а це подвійна денна норма для нашого організму. За день нам радять їсти не більше, ніж 20-30 грамів насичених жирів. З іншого боку у салі є ненасичені жирні кислоти, які мають позитивний вплив на стан судин. Тому, шматочок сала біди не зробить, але вживання його у великій кількості не рекомендується.