Пиво має чимало шанувальників у різних країнах світу. Його історія сягає епохи неоліту, а в Німеччині пиво досі називають "рідким хлібом". І воно має свій термін придатності.
Особливо, якщо це розливний напій. Скільки можна зберігати таке пиво і як це правильно робити, розповідає Хочу.
Якщо на пляшковому пиві термін придатності зазвичай вказується, то з розливним пивом все складніше. Неправильне зберігання цього виду напою може призвести до того, що замість смачного пінного напою ви отримаєте зіпсовану бурду.
Що впливає на термін придатності розливного пива?
Освітлення
Сонячні промені, які потрапляють на пиво, активізують бактерії. Це призводить до псування продукту.
Місце зберігання
В пластиковій або скляній пляшці пиво псується через 3 дні. Кеги дозволяють зберегти свіжість пива протягом декількох місяців.
Температура
Оптимальна температура зберігання залежить від сорту пива. Для міцних сортів це 13-15°C, середньої міцності - 10-12°C, легкі сорти - 7-9°C. Живе пиво не можна зберігати в холоді, адже дріжджова культура (яка не завершила процес бродіння) загине. Важливо також уникати температурних стрибків.
Терміни зберігання можна продовжити шляхом пастеризації, фільтрації, консервації. Живе пиво (непастеризоване та нефільтроване) зберігається 2-3 дні. Вже пастеризоване пиво може зберігатися до 6 місяців. Додавання консервантів збільшує термін зберігання до 12 місяців. Але, звісно ж, ці методи впливають на смак пива.