Все, що потрібно, є під рукою.
Не за горами одне з найбільших релігійних свят на рік — Великдень. Один із його символів — фарбовані яйця, повідомляє Телеграф.
Звичайно, при підготовці до Великодня хочеться максимально використовувати натуральні продукти. Разом з українським шеф-кухарем Євгеном Клопотенком розповімо про кілька натуральних способів фарбування яєць.
Як підготувати яйця для фарбування
Слід звернути увагу до колір яєць. На білі яйця фарба буде лягати краще, а на темних деякі відтінки виглядатимуть цікавіше. Наприклад, лушпиння цибулі дає коричневим яйцям красивий бордовий відтінок, але на них не будуть помітні світлі відтінки.
Яйця слід дістати з холодильника та почекати, поки вони нагріються. Потім необхідно ретельно вимити кожне яйце
Більшість барвників потребують відварених яйця. Потрібно покласти в каструлю і повністю залити водою. Трохи зменшивши вогонь, слід варити протягом 8 хвилин і потім відправити в холодну воду.
Також слід подумати, де сушити свої яйця після фарбування. Щоб не залишалися відбитки на поверхнях, краще використовувати спеціальні паперові підставки для фарбування яєць, грати з листа, друшляк або марлю.
Якими натуральними фарбниками можна пофарбувати яйця.
Найпопулярніший природний барвник — лушпиння цибулі. Вона здатна пофарбувати яйця на палітру від рудого до темно-бордового: відтінок залежить від кольору самого яйця та часу наполягання.
Куркума подарує яйцям красивий жовтий відтінок, а готувати яйця в ній можна двома методами. Можна відварити яйця у воді, що настояна з нею, або замочити готові яйця на 3-4 години. Фарбувати спецією слід лише білі яйця, на коричневих вона буде непомітна.
Для сіро-блакитного відтінку слід використовувати каркаде чай. У нього можна просто відправити варені яйця та дати їм настоятися.
Червонокачанна капуста пофарбує яйця у блакитний колір. Для приготування такого барвника підійде як насичений відвар, так і свіжий сік з овочу. Слід додати оцет і відправити в нього яйця на 3-5 годин, краще на всю ніч.
Буряк подарує яйцям рожевий чи навіть малиновий відтінок, якщо наполягати досить довго. Найкраще для цього використовувати саме сік, а не відвар.