Чавунна сковорідка – обов'язкова річ на кухні будь-якого серйозного кухаря. Універсальний посуд забезпечує антипригарну поверхню, добре утримує тепло, легко переноситься з плити в духовку і, за умови належного догляду, слугуватиме поколінням.
Але бувають випадки, коли замість чавунної варто взяти іншу сковорідку. Багато інгредієнтів схильні до прилипання до поверхні, і це може зіпсувати посуд.
Тут ми розповідаємо про те, що не варто готувати у чавунній сковороді.
Кислі інгредієнти
У багатьох випадках слід уникати приготування кислих інгредієнтів, таких як помідори, лимонний сік, вино та оцет, у чавунній сковорідці. Це особливо актуально, коли ви готуєте на недостатньо просмаленій сковороді, яка буде більше реагувати з кислими інгредієнтами, що призведе до небажаного металевого присмаку у вашій страві. Це означає, що ви також ніколи не повинні маринувати їжу в чавунній каструлі, оскільки кислота в маринаді погано взаємодіє з чавуном.
Тим не менш, кислі інгредієнти можна готувати в чавуні, якщо вони не проводять занадто багато часу на сковорідці, киплячи. Залежно від рецепту, кислі інгредієнти можуть бути додані пізніше, щоб уникнути деяких небажаних реакцій.
Час має вирішальне значення при приготуванні страв з кислими інгредієнтами в чавуні. Крапля оцту або вичавлений лимон, швидше за все, не зашкодять, але для соусів на основі томатів, тушкованого м'яса і тушкованого у вині м'яса, вам краще вибрати сковорідку з антипригарним покриттям або з нержавіючої сталі.
Яйця
Хоча чавун славиться своєю здатністю утримувати тепло, деякі інгредієнти схильні прилипати до його поверхні. Уникайте липких інгредієнтів, таких як яйця, принаймні, поки ваш чавун не буде належним чином просмалений.
Риба та морепродукти
Багато видів риби та морепродуктів також можуть легко прилипати до чавунної сковороди. Уникайте приготування на чавунній сковороді делікатної риби та морепродуктів, таких як морські гребінці або біла рибу, оскільки вони погано витримують нагрівання. Однак товсті шматки риби, такі як тунець, чудово підійдуть.
Важкі рідини
Уникайте приготування будь-яких страв з великою кількістю рідини, наприклад, тушкування м'яса0 у чавуні. Суть чавуну полягає в тому, що ви хочете, щоб він залишався сухим настільки, наскільки це можливо. Зберігайте всі рецепти, які вимагають великої кількості рідини, для вашої печі і завжди тримайте чавун сухим, наскільки це можливо.
Десерти (іноді)
Здатність чавуну утримувати тепло робить його ідеальним для випікання десертів, таких як булочки з корицею та тістечка. Проте чавунні сковорідки мають властивість утримувати аромати, тому вони можуть переноситися з одного рецепта на інший. Переконайтеся, що ваша чавунна сковорідка належним чином очищена після приготування пікантних страв, якщо ви плануєте приготувати десерт на тій самій сковорідці, наприклад, печиво на сковорідці.