U-News » Здоров'я » Вчені з’ясували, чи втрачає оливкова олія свої властивості під час смаження
Всі новини

Вчені з’ясували, чи втрачає оливкова олія свої властивості під час смаження

Вчені встановили, що оливкова олія першого віджиму, яка є основою середземноморської дієти, зберігає свої корисні властивості навіть після смаження. Результати дослідження опубліковані у журналі Antioxidants.

Вважається, що оливкова олія першого холодного віджиму надає захисну дію на організм завдяки вмісту антиоксидантів, яких у ньому більше, ніж у будь-яких інших оліях. Не випадково, цей продукт займає центральне місце у популярній в наші дні середземноморській дієті.

Але у середземноморській кухні достатньо часто використовують оливкову олію для приготування їжі, зокрема для смаження. При цьому відомо, що термічна обробка їжі негативно впливає на багато корисних властивостей продуктів, у тому числі тим, що руйнує антиоксиданти.

Оливкова олія першого віджиму є основним джерелом жирів середземноморської дієти, і її користь для здоров’я здебільшого пов’язана зі сполуками, які називаються поліфенолами. Вчені з Барселонського університету в Іспанії та Університету Сан-Паулу в Бразилії вирішили з’ясувати, чи зберігаються поліфеноли в оливковій олії після смаження. При цьому всі експерименти проводили в умовах звичайної домашньої кухні.

“Вплив процесів приготування їжі на поліфеноли оливкової олії завжди вивчався в лабораторних або промислових умовах, що далеко від реальності наших будинків”, – наводяться в прес-релізі слова керівника дослідження Роси Марії Ламуела-Равентос (Rosa Maria Lamuela-Raventós), директора Інституту досліджень у галузі харчування та безпеки харчових продуктів Барселонського університету.

Автори вивчили вплив короткочасного та тривалого смаження на розкладання поліфенолів та з’ясували, що при температурі 120 градусів Цельсія вміст поліфенолів зменшився на 40 відсотків, а при 170 градусах – на 75 відсотків порівняно з рівнями антиоксидантів у сирій олії.

Час приготування впливав на окремі феноли, такі як гідрокситірозол, але не на загальний вміст фенолів. Навіть після тривалого смаження рівні антиоксидантів олії знаходилися в рамках параметрів, заявлених Європейським Союзом як “здорові”.

“Незважаючи на зниження концентрації поліфенолів у процесі нагрівання, оливкова олія має рівень поліфенолів, що відповідає європейським стандартам здоров’я. Це означає, що вона має властивості, які захищають від окислення частки холестерину ЛПНГ (“поганого” холестерину. – Прим. ред.)”, – Зазначає Хуліан Лозано-Кастельон (Julián Lozano-Castellón), перший автор статті.

На наступному етапі досліджень автори планують з’ясувати, як змінюватимуться властивості оливкової олії при приготуванні страв з іншими інгредієнтами середземноморської дієти, зокрема з бобовими та м’ясом. “Крім того, нам слід провести дослідження на людях для порівняння потенційних переваг використання оливкової олії першого холодного віджиму порівняно з іншими оліями”.

Також вчені хочуть з’ясувати, як використовується оливкова олія у “несередземноморських” популяціях, кулінарні традиції яких суттєво відрізняються від жителів півдня Європи. На думку дослідників, отримані ними результати є дуже важливими для складання коректних рекомендацій щодо харчування.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Тромбоз: 6 ознак, що в організмі може бути потенційно смертельний згусток крові
47 609
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
38 379
Ескортниць приїхало в рази більше: економічний форум у Давосі поставив оригінальний рекорд
28 691
У Росії переписали підручник з історії: як пояснили війну в Україні
22 339
Стюардеси заклеїли рот 69-річній п'яній пасажирці: що вона утнула
21 555
Онколог перерахувала кращі продукти для оздоровлення кишечника
20 748
Чоловік повернувся додому із заробітків й потрапив на власний похорон: як це сталося
19 068
У Сполучених Штатах планують депортувати мігрантів в СРСР
17 791
48-річний чоловік “по вуха закохався” у 104-річну вдову: суд не повірив у їхній роман
15 434
Розкрито секрет краси Шарліз Терон: що дозволяє акторці виглядати на 10 років молодшою
13 317
За 5 років мама тричі народила близнюків: лікарі кажуть, що це диво
12 545
Подружжя взялось за відновлення 135-річного будинку, а потім побачило, що під ним
10 606
Буданов відповів на вкиди про «загрозу для існування України» анекдотом
9 841
Ігор Кондратюк назвав імовірного переможця Нацвідбору на Євробачення-2025
0
Від 30 тисяч доларів: Tesla анонсувала нові дешеві електромобілі
0
Секрет застосування попелу на городі: що потрібно спалити
0
Цей тиждень буде найвдалішим для чотирьох знаків Зодіаку
0
Тримісячний українець встановив рекорд за найдовше волосся серед немовлят
0
В Україні посилюють нагляд за водіями: кількість штрафів різко зросте
0
Коли Прощена неділя 2025 року за новим календарем: які слова потрібно сказати, історія, традиції
0
Як використовувати соду при вирощуванні помідорів
0
Дівчина Тараса Цимбалюка зробила пластичну операцію і показала, як її підтримує актор
0
Олена Тополя приголомшила містичним випадком після смерті Скрябіна: "Відчула його присутність"
0
Як за допомогою солі і соди зробити ложки, ножі та виделки блискучими
0
Надпотужний дрон з бомбою ФАБ-250: про унікальну українську розробку розповіли експерти
0
Три фрази, які автовласнику не слід говорити механіку на СТО
0
10 проблем, з якими стикаються майже всі пари: як їх подолати

У стосунках всі ми трохи герої свого серіалу - зі сварками, ...

Медики розповіли, які жінки більш схильні до ризику циститу

Медики з Німеччини розповіли, які жінки схильні до ризику ...

Синусит: причини виникнення, промивання мигдаликів для лікування та запис у Львові

  Синусит – це запалення придаткових пазух носа, яке може ...