U-News » Здоров'я » Вчені з’ясували, чи втрачає оливкова олія свої властивості під час смаження
Всі новини

Вчені з’ясували, чи втрачає оливкова олія свої властивості під час смаження

Вчені встановили, що оливкова олія першого віджиму, яка є основою середземноморської дієти, зберігає свої корисні властивості навіть після смаження. Результати дослідження опубліковані у журналі Antioxidants.

Вважається, що оливкова олія першого холодного віджиму надає захисну дію на організм завдяки вмісту антиоксидантів, яких у ньому більше, ніж у будь-яких інших оліях. Не випадково, цей продукт займає центральне місце у популярній в наші дні середземноморській дієті.

Але у середземноморській кухні достатньо часто використовують оливкову олію для приготування їжі, зокрема для смаження. При цьому відомо, що термічна обробка їжі негативно впливає на багато корисних властивостей продуктів, у тому числі тим, що руйнує антиоксиданти.

Оливкова олія першого віджиму є основним джерелом жирів середземноморської дієти, і її користь для здоров’я здебільшого пов’язана зі сполуками, які називаються поліфенолами. Вчені з Барселонського університету в Іспанії та Університету Сан-Паулу в Бразилії вирішили з’ясувати, чи зберігаються поліфеноли в оливковій олії після смаження. При цьому всі експерименти проводили в умовах звичайної домашньої кухні.

“Вплив процесів приготування їжі на поліфеноли оливкової олії завжди вивчався в лабораторних або промислових умовах, що далеко від реальності наших будинків”, – наводяться в прес-релізі слова керівника дослідження Роси Марії Ламуела-Равентос (Rosa Maria Lamuela-Raventós), директора Інституту досліджень у галузі харчування та безпеки харчових продуктів Барселонського університету.

Автори вивчили вплив короткочасного та тривалого смаження на розкладання поліфенолів та з’ясували, що при температурі 120 градусів Цельсія вміст поліфенолів зменшився на 40 відсотків, а при 170 градусах – на 75 відсотків порівняно з рівнями антиоксидантів у сирій олії.

Час приготування впливав на окремі феноли, такі як гідрокситірозол, але не на загальний вміст фенолів. Навіть після тривалого смаження рівні антиоксидантів олії знаходилися в рамках параметрів, заявлених Європейським Союзом як “здорові”.

“Незважаючи на зниження концентрації поліфенолів у процесі нагрівання, оливкова олія має рівень поліфенолів, що відповідає європейським стандартам здоров’я. Це означає, що вона має властивості, які захищають від окислення частки холестерину ЛПНГ (“поганого” холестерину. – Прим. ред.)”, – Зазначає Хуліан Лозано-Кастельон (Julián Lozano-Castellón), перший автор статті.

На наступному етапі досліджень автори планують з’ясувати, як змінюватимуться властивості оливкової олії при приготуванні страв з іншими інгредієнтами середземноморської дієти, зокрема з бобовими та м’ясом. “Крім того, нам слід провести дослідження на людях для порівняння потенційних переваг використання оливкової олії першого холодного віджиму порівняно з іншими оліями”.

Також вчені хочуть з’ясувати, як використовується оливкова олія у “несередземноморських” популяціях, кулінарні традиції яких суттєво відрізняються від жителів півдня Європи. На думку дослідників, отримані ними результати є дуже важливими для складання коректних рекомендацій щодо харчування.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
36 747
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
18 237
Наречений скасував весілля через SMS коханої його 12-річній доньці: що вона написала
15 578
Російські пропагандисти вчергове зганьбилися, коли хотіли показати “кладовище знищеної української бронетехніки”
14 463
Мільйонер-жартівник склав заповіт, від якого плакало ціле місто
14 326
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
13 348
Російська тенісистка люто відгамселила себе ракеткою по голові
11 206
"Навіть нічого не пила": телеведуча Барбір насмішила конфузом зі штанями
10 283
Які продукти не можна мити перед приготуванням та вживанням у їжу: шкідливо і навіть небезпечно
8 873
Знайдено простий спосіб запобігти розвитку високого артеріального тиску
8 400
Від холестерину і для довголіття: простий, але корисний фрукт
7 888
Названо продукти, які підвищують рівень «поганого» холестерину
7 263
Жінка заробила $130 тисяч, перепродаючи одяг з секонд-хенду: як їй це вдалося
7 197
Арешт рахунків і конфіскація: які наслідки несплати штрафів за порушення ПДР
0
Зеленський розповів про "міст" до закінчення війни
0
Оксана Білозір у центрі подій на Курщині: що привело артистку до рф
0
Ракети з КНДР та боєприпаси до "Смерч": що зберігалось на ураженому складі РФ під Тихорецьком
0
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
0
Як продовжити термін служби турбованого двигуна: поради механіка
0
4 речі, які не можна залишати на передньому або задньому сидінні автомобіля
0
Мама-красуня, а батько — фанат Трампа: як виглядали в молодості батьки зірки Леді Гаги
0
Друзі Бреда Пітта розповіли, що спільного він має зі своєю новою нареченою
0
Демі Мур здійснила рідкісний вихід із трьома доньками від Брюса Вілліса
0
РФ знала про загрозу вторгнення до Курської області: чому в Кремлі нічого не вдіяли
0
Відома українська акторка вперше розсекретила новий роман і відреагувала на чутки про вагітність
0
Олександр Будько: як герой шоу "Холостяк" долав втому та виклики на шляху до кохання
0
Найпростіший та безпроблемний спосіб маринування перцю на зиму

За цим рецептом так просто приготувати мариновані перці, що ...

Анна Кошмал феєрично оголосила про вагітність: животик вже видно

Акторка Анна Кошмал поділилася з фанами радісною новиною. ...

Ніхто не осліпне. Експерти розвінчують шість міфів про мастурбацію

Світ стрімко змінюється, але мастурбація для багатьох ...