Ймовірно кожне ваше застілля включає ситні та жирні страви. Однак після переїдання ви ризикуєте потрапити у харчову кому, відчуваючи втому та дискомфорт.
Професійні дієтологи поділилися своїми порадами, щоб допомогти уникнути неприємних наслідків святкування, передає Обоз.юа.
Що ж таке харчова кома?
Існують різні думки щодо того, що провокує харчову кому або, як її називають науково, постпрандіальну сонливість (втома після їжі).
Однією з причин є тип їжі, яку ви споживаєте. Другою – те, як кров перенаправляється від м’язів до шлунково-кишкового тракту для перетравлення їжі.
"Незважаючи на відсутність точної наукової відповіді, фізіологія вказує на те, що ключ може ховатися в роботі нервової системи", – пояснює представниця Академії харчування та дієтології Крісті Кінг.
Наша нервова система ділиться на дві частини:
- парасимпатична нервова система, яка відповідає за "відпочинок та травлення";
- симпатична нервова система, яка активується під час стресу або небезпеки.
"Коли ви їсте, активується парасимпатична система, що знижує активність симпатичної, призводячи до втоми", – додає Кінг.
Інше пояснення полягає в тому, що ви перевантажуєте організм великою кількістю їжі.
"Переїдання призводить до відчуття втоми, оскільки кров переміщується від мозку та кінцівок до травної системи. Також це може бути пов’язано з різким зниженням рівня цукру в крові після споживання страв з високим вмістом рафінованого борошна або солодощів", – розповідає дієтолог Моніка Ауслендер Морено.
Як уникнути харчової коми?
Наповніть тарілку кольоровими продуктами
Фрукти та овочі – ваші союзники. "Клітковина допомагає відчувати ситість, а антиоксиданти покращують загальне здоров’я", – підкреслює Кінг. Вона радить заповнити половину тарілки овочами та фруктами, а вершкові овочі обмежити до однієї ложки.
Їжте рівномірно протягом дня
"Голодування до трапези – прямий шлях до переїдання", – застерігає Ауслендер Морено. Вона рекомендує їсти сніданок та обід як зазвичай і навіть перекусити перед вечерею.
Споживайте їжу розумно
"Контроль порцій допомагає уникнути переїдання. Сфокусуйтеся на їжі, насолоджуючись її смаком і текстурою", – каже Кінг.
Сповільніть темп
Перестаньте поспішати: покладіть виделку між укусами. "Не обов'язково з'їдати все з тарілки", – наголошує Кінг.
Уникайте десертного перебору
"Переходьте до одного-двох улюблених десертів, і поєднуйте їх з білками, щоб сповільнити засвоєння цукру", – радить Ауслендер Морено. Решту солодощів можна забрати додому.
Пийте воду
Регулярне споживання води допоможе підтримати енергію. "Зневоднення тільки посилює втому", – зазначає Кінг.
Прогулянка після трапези
"Це стимулює кровообіг і заряджає енергією. Вийдіть на свіже повітря з родиною", – радить Ауслендер Морено.
Одна порція – достатньо
"Одна тарілка їжі – ідеальна порція, щоб уникнути переїдання", – зауважує Ауслендер Морено.