Картопля починає зеленіти у процесі фотосинтезу. Під час сонячної погоди вона виробляє пігмент хлорофіл. Розповідаємо, чому не варто споживати картоплю, яка позеленіла.
Спочатку можна подумати, що хлорофіл корисний, адже міститься у рослинах. Однак під час позеленіння одного з найпопулярніших овочей виробляється шкідлива речовина соланін. Саме вона захищає рослину від тварин.
Отруйний глікоалкалоїд негативно діє на нервову систему людини. Соланін провокує головний біль та нудоту. Якщо людина буде їсти велику кількість зеленої картоплі, то з часом у неї виникнуть серйозні проблеми зі здоров’ям. Деякі з них будуть надзвичайно небезпечні для життя.
Для того, щоб дізнатися стан картоплі, потрібно очистити її та облизати. Якщо ви відчуєте гіркість, то відразу викидайте її. Це означає, що у картоплі міститься велика кількість соланіну. Не слід намагатися зрізати зелень. Є великий шанс того, що глікоалкалоїд залишиться на картоплі.
Як уникнути позеленіння картоплі
- Купуйте картоплі лише тоді, коли вона потрібна. Не можна, щоб овоч довго лежав.
- Зберігати картоплю потрібно в сухому, прохолодному та темному місці. Там повинна бути хороша вентиляція.
- Не кладіть картоплю поряд з іншими овочами. Через це вона може обрости та позеленіти ще швидше.
- Якщо ви помітите зміни у вигляді картоплі, то не слід її вживати.