Згідно з результатами дослідження з даними з 80 країн, повноцінно жирні молочні продукти входять до списку шести продуктів, вживання яких асоціюється з нижчою смертністю.
Включення жирних молочних продуктів до раціону харчування сприяє захисту організму від передчасної смерті – такого висновку дійшли вчені з Дослідницького інституту здоров’я населення Університету Макмастера в Гамільтоні (Канада).
На думку експерта, необхідно переоцінити харчовий тренд, що склався останнім часом, уникати жирних молочних продуктів.
В основу аналізу вчених лягла інформація, отримана під час глобального дослідницького проекту PURE за участю майже 150 тисяч осіб із 21 країни. Фахівці вивчили відомості про них, зібрані за понад 9 років. За цей же час серед піддослідних було зафіксовано понад 15 тисяч смертей та понад 40 тисяч серцево-судинних захворювань. Вчені проаналізували, як пов’язані у людей, що обстежуються, особливості харчування, хвороби і смертність. Таким чином, дослідники визначили, що вживання деяких продуктів корелює з міцнішим здоров’ям, завдяки якому покращується захист від передчасної смерті.
Ось що на їхню думку має входити до «раціону довголіття»:
- 2-3 порції фруктів на день
- 2-3 порції овочів на день
- 3-4 порції бобових на тиждень
- 7 порцій горіхів на тиждень
- від 2 до 3 порцій риби на тиждень.
- 14 порцій молочних продуктів (в основному жирних, але не олії чи жирних вершків) на тиждень.
Доктор Ендрю Менте заявив, що здорове харчування передбачає насамперед прагнення вживати в їжу більше здорових продуктів, а не практику якихось харчових обмежень. З цієї причини потрібно їсти в тому числі жирні молочні продукти, такі як незбиране молоко та сир.