З початком осені, коли сезон відпочинку вже позаду, мозок починає відчувати підвищене навантаження. Лікар-дієтолог Наталія Самойленко радить «підживити його і поліпшити роботу мозку» з допомогою певних продуктів.
Світловий день коротшає, а робочий режим стає все більш насиченим. З цим доводиться стикатися восени мозку. Самойленко радить не забувати пити протягом дня чисту воду. Навіть при незначному зневодненні можуть відчуватися розумова втома і головні болі, а хронічна нестача води може сприяти зменшенню об’єму мозку і розвитку нейродегенеративних хвороб. Лікар порадила пити воду, виходячи з розрахунку 30 мл води на 1 кг маси тіла.
Також, пояснила експерт, мозок повинен отримувати з їжею досить поліненасичених жирних кислот Омега-3 і Омега-6. Для цього в раціоні повинні бути присутніми червона риба, оселедець, скумбрія, сардини, тунець, риб’ячий жир, лляна олія, а також оливкова, кукурудзяна, соєва, кунжутна, волоські горіхи, мигдаль і насіння, яєчний жовток, сало, курка й індичка.
Ще, зазначила лікар, для активної роботи мозку необхідний білок і незамінні амінокислоти – триптофан і фенілаланін. Триптофан Самойленко рекомендує отримувати, вживаючи в їжу насіння кунжуту і гарбуза, какао, чорнослив, натуральний йогуртом. Фенілаланіном організм забезпечують курятина, сир пармезан, субпродукти, мигдаль і волоські горіхи, гарбузове насіння, нут, сочевиця.
Крім цього необхідними мозку поживними речовинами є деякі вітаміни. Лікар розповіла, що найважливіші для мозку – це вітаміни групи В, А також А, Е, D і К.