У головного болю може бути тисяча причин. Одна з них – продукти харчування. Причому не тільки ті, в яких погана репутація і які зазвичай радять виключити з раціону дієтологи. Навіть найкорисніша їжа може створювати нам проблеми.
Яка речовина провокує головний біль
Винуватцем головного болю, кажуть вчені, може бути тирамін – природне з’єднання, присутнє в багатьох продуктах рослинного і тваринного походження. Він міститься в білках, а в організмі людини перетворюється в епінефрин – гормон, який виробляється в наднирковій залозі.
Коли тирамін потрапляє в організм, запускається ланцюгова реакція, яка призводить до найпоширенішої причини головного болю – церебральної вазоконстрикції з наступним розширенням кровоносних судин голови.
В яких продуктах міститься тирамін
Тирамін зустрічається у багатьох харчових продуктах. Але найбільше його в ферментовани, оскільки з часом корисні бактерії перетворюють амінокислоту тирозин на тирамін. Дослідження науковців із клініки Майо показують: чим довше продукт ферментується, тим вище в ньому рівень тираміну.
Ось як виглядає список основних винуватців головного болю.
Витримані і «сухі» сири. Чеддер, швейцарський, пармезан, блакитні сири (стілтон і горгонзола), камамбер. Плавлений і вершковий сири, рікотта містять набагато менше тираміну.
В’ялене м’ясо. В тому числі, ковбаси – салямі та пепероні.
Копчене або оброблене м’ясо. Бекон, копченості, сосиски.
Консерви або ферментовані продукти. Квашена капуста, кімчі, мариновані огірки, тофу, ікра.
Деякі соуси. Соєвий, рибний, місо, теріякі.
Соя та соєві продукти.
Горох, квасоля та стручкова квасоля.
Сухофрукти на перестиглі фрукти. Чорнослив, родзинки, перестиглі банани та авокадо.
Алкогольні напої. Пиво (особливо розливне або домашнє), червоне вино, херес і лікери
Крім тираміну дехто може бути чутливим до фенілетиламіну, аспартаму, глутамату натрію, нітратів, нітритів, алкоголю та кофеїну. Дослідження показують, що відмова від цих речовин може допомогти знизити ризик мігрені.
Щоб ідентифікувати харчові тригери, вчені радять вести харчовий щоденник: записувати все, що ви їсте, і робити примітки щодо свого самопочуття. У такий спосіб набагато легше вирахувати винуватців головного болю.