Правильно обрана «молочка» допоможе уникнути проблем із травленням та ризику розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту.
Багато лікарів сходяться на думці, що регулярне споживання кисломолочної продукції, у складі якої є корисні для мікрофлори кишечника бактерії, є основою здорового способу життя та правильного харчування. Однак далеко не всі їх сприятливо впливають на організм людини. Дієтолог Дар'я Русакова назвала та склала список небезпечних для здоров'я кисломолочних продуктів.
1. Йогурти з добавками
Йогурти та сирки з різними добавками не є натуральною «молочкою», оскільки в їхньому складі міститься набагато більше вуглеводів, ніж у будь-якій іншій кисломолочній продукції. Через ненатуральні добавки і велику кількість цукру, що погіршує процес всмоктування кальцію, їх можна віднести, швидше, до солодощів або десертних страв.
2. Знежирена кисломолочна продукція
Не є корисними для організму та знежирені кисломолочні продукти, зазначила дієтолог. Справа в тому, що до складів подібних йогуртів для досягнення необхідної консистенції додають крохмаль, який за своїми поживними цінностями рівносильний вуглеводам. Проблема полягає й у тому, що знежирена «молочка» не насичує організм, а навпаки викликає апетит за рахунок підвищення рівня глюкози в крові людини.
3. Жирна сметана
Сметана жирністю 25-30% теж шкодить травленню, оскільки є одним із найскладніших продуктів для перетравлення, роботи підшлункової залози та печінки. Але це не означає, що від сметани треба відмовитись зовсім. Щоб уникнути проблем із травленням та ризику розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту, досить просто купувати кисломолочний продукт, жирність якого становить 10-15 %.
Хто на вершині?
Лікар підсумувала: найбільш правильного та корисного кисломолочного продукту не існує, тому необхідно регулярно споживати різні види кисломолочної продукції, і лише тоді можна досягти користі для здоров’я.
Не варто забувати і про те, що у всіх продуктів цієї групи недовгий термін придатності. Йогурти, сметана, сир, молоко, кефір зберігаються в холодильнику до п’яти діб, це їхня головна відмінність від шкідливої для здоров’я кишечника ненатуральної кисломолочної продукції. Справа в тому, що деякі виробники додають в «молочку» антибактеріальні препарати, що подовжують термін зберігання продуктів. Звичайно, це дозволяє продукції залишатися свіжою більше часу, проте речовини не є безпечними для мікрофлори кишечника.