Серед продуктів, що провокують шкірне запалення і прищі на обличчі, фахівчиня виділяє цукор, кава, молоко, джерела глютену та інші.
Продукти, що викликають велику кількість прищів на обличчі, були названі лікарем-дерматовенерологом, косметологом.
Цукор. За словами косметолога, його велика кількість в раціоні завдає найбільшої шкоди здоров’ю шкіри.
“Цей продукт змінює склад шкірного сала, сприяючи втраті антибактеріальних, антимікотичних, інших захисних властивостей. Шкіра стає уразливою, тьмяною, сухою і зневодненою», – розповіла лікар.
Експертка додала, що цукром організм насичують не тільки солодкі кондитерські вироби, а й багато готових продуктів: соуси, майонези, кетчуп, багато консервів, напівфабрикати, навіть магазинні салати. Велика кількість солодких фруктів в цьому плані теж небезпечна – організм не готовий перетравлювати фруктозу в таких обсягах і буде реагувати великою кількістю висипань на обличчі.
Кава. Косметолог каже, що кава викликає спазм судин – як підсумок, шкіра «недоотримує колосальну кількість кисню». До того ж кофеїн стимулює вироблення кортизолу (гормон стресу), погіршує всмоктуваність корисних мінералів і вітамінів, уповільнює синтез колагену – білка, що забезпечує гладкість, пружність шкіри. Все це псує її стан, підсилює схильність запалення, прищів.
Молоко. Вживання даного продукту може погіршувати стан шкіри обличчя через вміст гормонів росту, крім гормонів тестостерону, прогестерону. Плюс лактоза, що викликає зростання інсуліну в організмі. Найбільш “важкий” для шкіри варіант – поєднання молока, кави і цукру.
“Підшлункова залоза після такого “удару” буде дуже довго приходити до тями, це абсолютно точно позначиться на стані шкіри”, – заявила лікар.
Сіль. Солоні огірки і помідори, сосиски, готові пельмені, кетчуп містять максимально допустиму кількість солі і можуть провокувати набряклість обличчя, попереджає косметолог. Ще більш шкідливі продукти фастфуду, чіпси, сухарики, які містять не тільки багато солі, але ще глутамат натрію, траснжири, барвники, консерванти, харчові добавки. Медикиня підкреслила у комплексі це викликає зміни складу шкірного сала, що максимально негативно позначається на стані шкіри”.
Глютен. Шкіра може бути дуже чутливою до цього компонента рослинних білків, який міститься в пшениці, жита, ячмені, перловці, булгурі, сої. Його можуть додавати в свої продукти виробники хлібобулочних виробів, макаронів, ковбас.
“Вживання великої кількості глютену здатне порушити роботу шлунково-кишкового тракту, послабити імунітет, що буде негативно впливати на шкіру”, – пояснила експертка.