Вживання харчових волокон і пребіотиків має вирішальне значення, коли мова заходить про здоров’я кишечника, його безперебійну роботу, – констатує біолог.
«Потрібно прибрати зайве, додати до раціону харчові волокна, вживати пребіотики – це три головні правила», – зауважив учений.
Що означає «прибрати зайве»? Біолог зауважив, що у щоденному харчуванні не повинно бути цукру. За словами мікробіолога, доданий цукор у продуктах є їжею для «поганих» мікробів кишечника. Чим більше його в регулярному раціоні, тим вищий ризик, що слизову оболонку травного тракту населятимуть патогенні бактерії. Імунна система організму має певний ресурс боротьби з цими патогенами, але вона витримує лише «до певного моменту». Патогенні бактерії в кишечнику виробляють токсини і можуть сприяти розвитку захворювань.
Друге правило доброго здоров’я кишечника – вживання пребіотиків.
“Пребіотики як фільтр знищують патогенні бактерії і не дають їм пройти далі в організм”, – пояснив біолог.
У раціоні, вважає експерт, має бути достатньо кисломолочних та ферментованих продуктів.
Що стосується третього правила – споживання харчових волокон – біолог радить слідувати йому, включаючи в раціон овочі та фрукти, салатні рослини, ягоди, горіхи та насіння, цільнозернові крупи.