Науковці кажуть, що 70% імунітету людини формується у кишківнику, тому важливо правильно харчуватися. Нутриціолог розповіла, у яких продуктів міститься велика кількість пребіотиків. Ця їжа допоможе регулювати мікрофлору.
За словами нутриціолога, пребіотики — це те, що фактично годує нашу мікробіоту.
Це речовини немікробного походження (читаємо «з їжі»), які регулюють мікрофлору кишківника. У деяких сучасних методах терапії навіть почали застосовувати методи використання тільки пребіотиків (замість антибіотиків чи комплексу пробіотиків). Вони стимулюють зростання та посилюють метаболічну активність нормальної флори. Дають сили добрим бактеріям, — розповіла лікар.
Вона радить людям вводити у щоденний раціон 3-5 таких продуктів.
Їжа, якою слід харчуватися регулярно:
- насіння льону, усі каші та овочі (глутамінова кислота)
- темна листова зелень, паростки
- розчинна клітковина (пектини цитрусових, яблук, псилліум – насіння подорожника, гуарова камедь, хітозан з грибів)
- топінамбур, батат, картопля в шкірці запечена (інулін)
- порей, цибуля та часник (інулін)
- спаржа, гриби
- ячмінь та ячмінний чай, цикорій та з цикорію «кава» (інулін, олігофруктоза)
- какао-боби
- бобові темного кольору
- кунжут
- гарбузове насіння, горіхи
- водорості, агар як загусник (альгінати)
- цілісні каші (кіноа, амарант, тефф, гречка) та будь-які некрохмалисті овочі (целюлоза, геміцелюлоза, лігнін, висівки)
- гриби (ерінги, шиїтаке, гливи)
- непастеризоване молоко у ферментації — цілісний сир, натуральні квашені йогурти і сири (лактулоза, олігосахариди, галактоолігосахариди), тут ще й пробіотик
- зелені банани (дуже зелені — інулін, резистентний крохмаль)
- замінники цукру (стевія, еририт) — теж пребіотик
- холодна картопля, буряк, борошно зелених бананів — резистентні крохмалі
- валін, аргінін, глутамінова кислота та омега3 — теж пребіотик